Bloesemtocht in de Betuwe op een E-chopper

De bloesemtocht in de Betuwe is een prachtige route die vooral in het voorjaar erg populair is. Als de fruitbomen in de Betuwe in bloei staan, en dat is maar kort, is deze regio een van de populairste plekken van ons land. Ik ontdek de Betuwe op een e-chopper, als een echte biker.

Blog door Worldwife.nl

Judith van reisblog ‘Ontdek de wereld met Worldwife’ ?️heeft ervaren hoe leuk het is om de Betuwe op een e-chopper te verkennen. Lees haar ervaringen & tips in onderstaand blog.

Bloesemtocht in de Betuwe op een E-chopper

De bloesemtocht in de Betuwe is een prachtige route die vooral in het voorjaar erg populair is. Als de fruitbomen in de Betuwe in bloei staan, en dat is maar kort, is deze regio een van de populairste plekken van ons land. Ik ontdek de Betuwe op een e-chopper, als een echte biker.

Video bloesemtocht in de Betuwe op een e-chopper

De Betuwe is een streek in de provincie Gelderland. Ik ken het vooral van Flipje, het fruitmannetje uit Tiel. Maar de Betuwe staat ook bekend om zijn fruitbloesem. En dat is waarvoor ik naar de Betuwe ga. Want ik hou ontzettend van die prachtig bloeiende bomen. Wist je dat de Betuwe ook wel de fruittuin van Nederland genoemd wordt?

De meeste mensen gaan naar de Betuwe om de bloesemroute te fietsen of te wandelen maar ik doe het anders. Ik ga namelijk op pad met een e-chopper. Een e-chopper is een elektrische, en dus milieuvriendelijke, chopper waarmee je geruisloos langs de mooiste plekjes van de Betuwe rijdt. Je kunt er maximaal 55 kilometer mee rijden voordat ie weer opgeladen moet worden. Meer dan genoeg voor een mooie bloesemtocht door de Betuwe.

Ontdek de Betuwe op een e-chopper

Een e-chopper huren om de bloesemtocht te rijden doe je bij Beleef-debetuwe.nl. Bij aankomst staat mijn gereserveerde e-chopper al op mij te wachten. Na de uitleg over hoe de e-chopper werkt maak ik een proefrondje op de parkeerplaats.

Oei, die brede banden zorgen voor een goede wegligging maar zijn wel even wennen. Een bochtje maken gaat met een e-chopper toch net wat anders dan met een fiets of scooter.

Een elektrische chopper rijdt maximaal 25 kilometer per uur, je mag er dus mee op het fietspad rijden. 25 km/u lijkt niet veel maar als het nog fris is buiten kan het best koud zijn op zo’n ding. Handschoenen zijn in het vroege voorjaar dan ook geen overbodige luxe. Gelukkig heb ik ze vandaag niet nodig.

Goed om te weten: je hebt een rijbewijs of bromfietscertificaat nodig om op een e-chopper te mogen rijden.

 

Bloesemtocht in de Betuwe

Beleef de Betuwe heeft diverse routes uitgezet en ik kies voor de bloesemtocht kersenroute. De route is ongeveer 35 kilometer lang en start in Beesd. Handig: op de e-chopper zit een houder voor je mobiele telefoon. Ik heb de bloesemroute ingeladen op mijn telefoon zodat ie makkelijk te volgen is via gps. Om het batterijverbruik hoef je je geen zorgen te maken, je kunt je telefoon al rijdend opladen. Vergeet je oplaadsnoer dus niet mee te nemen.

Ik heb een fantastische lentedag uitgekozen en met het zonnetje in mijn gezicht rijd ik over Landgoed Heerlijkheid Mariënwaard, over slingerende dijken, langs Nederlands mooiste rivier de Linge en maak ik een stop in het pittoreske vestingstadje Buren. Onderweg genietend van de vele boeiende fruitbomen. Wist je dat een derde deel van ons fruit uit deze regio komt?

Het allermooiste plekje om de fruitbomen in de Betuwe in bloei te zien is het Appeldijkje bij Tricht.

Door het prachtige Rivierenland tuffen met de wind in je haar is fantastische ervaring! Omdat de e-chopper nauwelijks geluid maakt kun je onderweg ook lekker kletsen zonder dat je hoeft te schreeuwen net als wanneer je op eens scooter rijdt.

 

Wanneer bloeit de bloesem in de Betuwe?

Genieten van de bloesem van de fruitbomen doe je in het voorjaar, in april en mei. Wanneer precies, dat ligt aan het weer. Als het al vroeg warm en zonnig is bloeien de bomen eerder dan wanneer het lang koud is.

Niet alle fruitbomen bloeien tegelijk. Zo bloeit de kersenboom meestal als eerste, dan de pruimen- en de peren- en als laatste de appelboom. Er is een speciale bloesem alert-app waarin je kunt zien of de bomen al in bloei staan.

 

Fruitplukken in de Betuwe

Na de bloei groeit het fruit aan de bomen. De fruitpluk vindt plaats in de zomer en het vroege najaar, afhankelijk van het soort fruit. Langs de route vind je meerdere zelfpluktuinen. Hier kun je vanaf juni zelf je fruit plukken. Een super leuke activiteit voor het hele gezin!